Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fülkék Biztonság

2008.12.09
 
 

A fülkék biztonsága

Ütközésálló fülkék
A leggyakoribb balesettípus a teljes frontális ütközés vagy a felborulás. Amikor külső tárgy csapódik a fülkéhez, elsődleges feladata, hogy hátrafelé továbbítsa az energiát, fenntartva belül a túléléshez szükséges teret.

A Volvo Trucks-nál tesztek egész során próbáljuk ki fülkéinket, beleértve a frontális ingatesztet is. Emellett valamennyi fülke megfelel a svéd fülkeszilárdsági előírásoknak – amely a legszigorúbb a világon.

Elnyelve az ütközés erejét
Baleset esetén roppant erőhatások lépnek működésbe. Az Ön testére nehezedő erő valószínűleg legalább kétszerese teljes testsúlyának. Egy 100 kilogramm tömegű emberre 50 kilométer/órás sebesség mellett négy tonnának megfelelő erő hat. Ezért a fülke belsejének el kell nyelnie az energiát, hogy engedjen az emberi test által rá kifejtett hatásnak.

A műszerfal és a kormánykerék valamennyi fülkénkben energiaelnyelő kialakítású, akárcsak a térdmagasságban található kárpitok. Továbbá valamennyi kárpitelem lángálló anyagokból készül.

Mindemellett a belső kiegészítőket, mint például a hűtőt vagy a kávéfőzőt is úgy tervezték, hogy szilárdan csatlakozzanak a fülke szerkezetéhez. Ennek következtében még ütközés vagy vészfékezés esetén sem mozdulnak el a helyükről.